WhatsApp
Yükleniyor...

HTML5 Nedir?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog HTML5 Nedir?
01 Temmuz 2023, 15:46 0 Yorum 83 Okuma

Hyper Text Markup Language kelimelerinin Türkçe olarak ifade edilmesiyle baş harfler kısaltılarak HTML, kısacası bir web standardıdır. CERN’de daha önce müteahhit görevinde bulunan Tim Berners-Lee tarafından 1980 yılının başlarında geliştirilmiş ve daha sonra 1990 yılında adı konularak hizmete başlamıştır.

HTML ilk çıktığı dönemlerde sayfaların sadece metinlerden meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bundan dolayı görsellik açısından pek bir anlamı da yoktu. Kullanılan etiketler ise ister küçük, isterse de büyük harflerin kullanılmasıyla yazılabilmekteydi. Devam eden süreçte XML ile HTML kompozit bir hale getirilmesiyle eXtensible HTML, kendi dilimizle kullanılan ‘’Genişletilebilir HTML’’yani XHTML’nin oluşumu W3C tarafından gerçekleştirildi. XHTML’deki kurallar göz önüne alındığında daha katı olduğu görülmektedir. Mesela tüm etiketlerin küçük harfler kullanılarak yazılma zorunluluğu vardı. DOCTYPE adı anılan, neredeyse tüm sitelerin kaynak kodlarında ilk sırada bulunan hiyerarşik bir söz diziminin oluşumu gerçekleştirildi. Tarayıcılar ile mevcut uyum sorunu çözülmesi ise XHTML için zamanla rayına oturdu.

CSS’nin yeni özelliklerinin kullanımı ile birlikte artık HTML geliştirilerek dördüncü sürüme kadar ilerled. Her ne kadar HTML4 yeterli gibi duruyor olsa da, CSS ile yazılmış tüm fazla kodlar hataların oluşmasına sebep olmaktaydı. Bundan dolayı önlem alabilmek adına HTML5 geliştirildi.

Böylelikle HTML5’in esnek yapısıyla kod hataları da minimize edilmiş oldu. Zaten XHTML’de bulunan büyük-küçük harf duyarlığı da ortadan kalkmış oldu. Böylelikle birçok kod içinde kısmen bir çözüm getirildi.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum